Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

η τραγωδία του Ασωπού: να σταματησει το εγκλημα - Assopos River Tragedy


Δεν είναι τυχαίο που το ζήτημα έχει χαρακτηρισθεί ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που έχει κατατάξει το εξασθενές χρώμιο στις τοξικές και καρκινογόνους, η εισαγωγή στον οργανισμό μεγάλων ποσοτήτων μέσω μολυσμένων τροφών ή πόσιμου νερού μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταρχές και έλκη, σπασμούς, καταστροφή των νεφρών και του ήπατος, ακόμα και θάνατο.

Η ουσία αυτή ανιχνεύθηκε στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής Ασωπού - Οινοφύτων τον Αύγουστο του 2007. Αιτία η ανεξέλεγκτη λειτουργία άνω των 500 βιονηχανιών που είναι εγκατεστημένες στην άτυπη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, που δεν διαθέτει υποδομή ούτε βιολογικό καθαρισμό. Έτσι τα απόβλητα απορρίπτονται είτε στον Ασωπό ποταμό είτε απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα.

Δύο χρόνια μετά το ΥΠΕΧΩΔΕ διατείνεται ότι «Ο Ασωπός είναι πια καθαρός», την στιγμή που αναλύσεις έγκριτων επιστημονικών φορέων αποκαλύπτουν ότι η επιβάρυνση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ότι ο υδροφόρος ορίζοντας εμφανίζει χειρότερη εικόνα από ποτέ!

Μόνο η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων "αναγκάστηκε" να παραδεχθεί ότι "τόσο τα επιφανειακά, όσο και τα υπόγεια νερά της ευρύτερης περιοχής χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου λόγω της ανίχνευσης, σε υψηλά ποσοστά, βαρέων μετάλλων, όπως κάδμιο, μόλυβδος, εξασθενές χρώμιο, ακόμη και αρσενικό".

Παρά το ότι το πρόβλημα της υδροδότησης επιλύθηκε στα Οινόφυτα, το Σχηματάρι και το Δήλεσι, δεκάδες άλλοι οικισμοί εξακολουθούν να υδροδοτούνται με νερό «εμπλουτισμένο» με καρκινογόνες ουσίες και εξασθενές χρώμιο, για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει το «μηδέν» ως ανώτατο όριο για την πρόσληψη εξασθενούς χρωμίου.

Οι πρόσφατες χημικές αναλύσεις, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πατρών στη Θήβα (στις 3-12-2008) καταδεικνύουν ότι σχεδόν σε όλες τις γεωτρήσεις από τις οποίες υδροδοτείται η πόλη των Θηβών ανιχνεύεται εξασθενές χρώμιο!

Αναλύσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον Ασωπό κατέγραψαν συγκεντρώσεις της καρκινογόνου ουσίας από 70 έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Όταν στον δρόμο που οδηγεί από το Σχηματάρι στην Αυλίδα, έκαναν την εμφάνισή τους δύο τεράστιες λίμνες αποβλήτων, οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν ότι τώρα που οι περισσότεροι αγωγοί μέσω των οποίων χύνονταν τα βιομηχανικά απόβλητα στον Ασωπό έχουν εντοπιστεί, οι βιομηχανίες κάνουν απευθείας απόθεση των ανεπεξέργαστων τοξικών αποβλήτων τους στον υδροφόρο ορίζοντα μέσα από γεωτρήσεις ή πηγάδια ή απλά χύνουν τα λύματα σε χωράφια ή χωματερές.

Και έτσι η ρύπανση επεκτείνεται ακόμη περισσότερο.

Οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει, καθώς ζουν κάτω από την απειλή της ανησυχητικής αύξησης κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή, που την συνδέουν με την τοξίνωση του νερού.

Η εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα Ανατολικής Αττικής και Βοιωτίας, που απειλεί ακόμη και όλο το λεκανοπέδιο, φαίνεται να αφήνει αδιάφορη την Πολιτεία, που εξαντλεί την ευαισθησία της μόνο σε δηλώσεις.

Αλλά ούτε και οι έλεγχοι από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, που έχουν ενταθεί από τον Αύγουστο του 2007 έως σήμερα και έχουν επιβληθεί σημαντικά πρόστιμα συνολικού ύψους 3,6 εκατ. ευρώ δεν επιλύουν το πρόβλημα, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται, αφετέρου δεν συνδυάζονται με τη λήψη μέτρων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Η Πολιτεία εξακολουθεί να μην παραδέχεται ότι οι βιομηχανίες απορρίπτουν επικίνδυνα τοξικά απόβλητα και έτσι δεν αντιμετωπίζουν ανάλογα το ζήτημα (μέτρα πρόληψης) τώρα που ανανεώνονται οι περιβαλλοντικοί όροι επιχειρήσεων!

Δεν ενημερώνει για το πού βρίσκονται τα πράγματα όσον αφορά στην αποκατάσταση της τεράστιας οικολογικής καταστροφής.

Και παρά το ότι το θέμα χαρακτηρίστηκε “εθνικό ζήτημα”», δεν φαίνεται λύση και το κρισιμότερο ζήτημα, που είναι ο επανέλεγχος των βιομηχανιών που «συνελήφθησαν» να ρυπαίνουν, γίνεται χωρίς να διενεργούνται μετρήσεις και αναλύσεις.

Positions

  1. εάν δεν αποκατασταθεί η ζημιά απειλείται το λεκανοπέδιο από τοξίνωση του υδροφόρου ορίζοντα
  2. τα υπόγεια νερά ειναι γεματα απο το καρκινογόνο εξασθενες χρωμιο και αλλες τοξικες ουσιες
  3. οι θάνατοι από καρκίνο αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια
  4. δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει
  5. 200.000 κάτοικοι της Αττικοβοιωτίας εξακολουθούν να πίνουν τοξινωμένο νερό, υποθηκεύοντας την υγεία τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου